Atreveix-te a menjar sa! T’ho posem fàcil!

Atreveix-te a menjar sa! T’ho posem fàcil!

Des de fa ja uns anys, a Miostaf oferim el Servei de Nutrició amb la col·laboració de la dietista-nutricionista Marta Conesa. Ella és diplomada en Nutrició Humana i Dietètica, especialitzada en nutrició esportiva i actualment està cursant un  postgrau en Psiconeuroimmunología.

Parlem amb ella sobre aquestes temes:

Criteris bàsics:

Basar l’alimentació en aliments reals, frescos i de qualitat pro

movent els productes de temporada i proximitat. No s’ha menjar de «tot» sinó que s’ha d’aprendre a seleccionar amb criteri dins el marc d’una alimentació evolutiva, per la qual el nostre organisme està adaptat i rebutjar els estímuls de la revolucionaria indústria alimentària que ens vol vendre productes alimentaris i no aliments.

Treball a la consulta:

S’enfoca des d’una perspectiva integrativa, cal abordar la nutrició des de la complexitat de l’esser humà. En la primera visita,  després de conèixer el motiu de la consulta, es fa una valoració de l’estat  de salut i de l’estat intestinal del pacient, els seus hàbits alimentaris i s’avaluen també les mesures antropomètriques. Amb aquesta valuosa informació s’elabora una primera proposta de canvi o millora en els hàbits alimentaris i nutricionals. I en les posteriors visites de seguiment es valora el compliment i l’evolució. Cal anar reconduint la proposta inicial en funció de les circumstàncies en cada moment del procés i anar treballant els diferents aspectes relacionats amb l’alimentació. La sinergia entre les recomanacions i el seguiment per part del pacient, com també el compromís i la constància, és important perquè els objectius es compleixin. El ritme el marca el pacient i se l’acompanya per aconseguir allò que es proposa.

Motius de consulta habituals i abordatge:

Pèrdua de pes. Un clàssic a la consulta. El pes és una preocupació molt freqüent però és una mesura que no dóna una informació objectiva. Cal anar més enllà, avaluar la composició corporal: massa grassa, muscular i aigua. És de risc per la salut quan hi ha molt de greix i poca massa muscular. Els canvis que es produeixin en la composició corporal seran conseqüència d’una actuació en doble sentit: alimentació i estil de vida. L’objectiu doncs s’ha de centrar en la millora del patró alimentari i l’increment de l’activitat diària, sobretot la incorporació de treball de força (a qualsevol edat és positiu) perquè això ajudarà a reduir el greix i potenciar la massa muscular.

Preparació de reptes esportius en busca de la millora del rendiment. No només es posa atenció en la preparació física sinó que també es dóna èmfasis a l’estratègia nutricional. En aquest objectiu recomano no començar la casa per la teulada. Primer treballo l’alimentació del dia a dia adaptant-la al volum i intensitat dels entrenaments, establint uns bons fonaments i incorporant la suplementació paral·lelament, quan es necessari. No obstant, tot depèn de l’estadi inicial de l’esportista. Recomano anar amb temps suficient per adaptar progressivament l’alimentació i experimentar en el que calgui abans de la competició. L’experiència m’ha portat casos a la consulta a un mes vista de l’objectiu i llavors és molt just per fer bé les coses.

Benestar digestiu. Una preocupació a l’ordre del dia. El més freqüent: sensació de panxa inflada, alteracions en l’hàbit intestinal, intoleràncies… El sistema digestiu és complex, cal una bona digestió per una correcte absorció de nutrients. La sobrecàrrega alimentària i altres hàbits no saludables creen simptomatologia a la que cal fer-hi cas i actuar. Hi ha una estreta connexió intestí-cervell, si hi ha una alteració en aquest sentit afectarà en l’humor i el rendiment a la feina. La intervenció és clau per millorar el benestar, a més de la salut.

Alguns tips per aquest 2020:

– l’aigua com a beguda principal

– prioritza verdures de temporada per dinar i el sopar

– elimina el sucre o els edulcorants

– mou-te en el dia a dia i fes activitat extra amb periodicitat

– planifica les menjades, la improvisació ens apropa a opcions menys saludables.

Sense comentaris

Posa un comentari

× Contacta