Crioteràpia post esforç

Crioteràpia post esforç

La crioteràpia és l’aplicació de gel o aigua molt freda al cos o a una zona del cos per buscar un benefici terapèutic, sigui baixar la inflamació, reduir el dolor o millorar en la recuperació.
Aquí explicarem com fer servir aquest mètode per recuperar el dany muscular després de l’entrenament o la competició.
Hi ha diferents mètodes d’aplicar crioteràpia, en termes generals a tots ells la temperatura ha d’oscil·lar entre 4ºC i 10ºC; ressaltant que a menor temperatura menor temps ha de ser la seva exposició. És important que aquesta immersió es faci immediatament després de l’esforç o les 24 hores següents. També cal tenir en compte que en alguns casos si apliquem gel directament al cos sense immersió, la temperatura pot estar per sota dels 0ºC.
Aquests tractaments de crioteràpia tenen efectes en la disminució de la fatiga muscular, específicament en el dolor post esforç i canvis en els resultats sanguinis dels marcadors bioquímics resultants del dany muscular. Pot ajudar a reduir el dolor muscular d’aparició tardana, conegut com els cruiximents.

Immersió parcial o total en aigua freda amb gel

És potser el mètode més popular, amb la banyera, els barrils o les piscines d’aigua plena de galledes de gel.
Haurem de submergir les nostres cames dins l’aigua freda, i estar-hi dins de forma relaxada entre 10 i 20 minuts. Hi ha altres protocols on s´aconsella fer un bany més intermitent amb 4 o 5 immersions de 3 o 4 minuts descansant 1 minut.
Els banys al riu poden ser del tot relaxants, però a l’estiu difícilment trobarem un riu amb temperatures inferiors als 20ºC, tret que estiguem a cotes molt elevades.
Cal anar amb compte amb la immersió de cos a banys de gel. Té poca tolerància al cos humà. Està associat amb un gran estrès per al cor. L’efecte del xoc fred pot ser aclaparador per al cos, ja que es poden produir símptomes com la dificultat per respirar, l’augment de la freqüència cardíaca, nerviosisme, calfreds i altres reaccions adverses.

Automassatge amb gel

Per a un massatge amb gel a les cames buscarem un espai que es pugui mullar o asseguts a la banyera. La millor opció és omplir una bossa de plàstic amb gran quantitat de glaçons de gel (entre 0,5 i 1kg aproximadament). Hem de fer uns petits forats a la bossa amb un ganivet o tisores perquè la bossa vessi aigua progressivament. És aconsellable utilitzar algun oli o crema que ajudi a lliscar la bossa. Agafarem la bossa amb les mans i anirem lliscant amb pressió per les diferents zones musculars de les cames durant 10 o 20 minuts.
• Crioteràpia local amb bossa de gel o Coldpack.

La crioteràpia local és poc habitual per cercar una recuperació muscular. És un tractament més enfocat a recuperar una lesió com una contusió, un esquinç o trencament o alguna inflamació per traumatismes de repetició o impactes múltiples com podria ser una tendinitis. Amb una bossa plena de gel abundant o una bossa amb gel preparada per a congelador (Coldpack), podem aplicar-la de forma estàtica en alguna zona muscular més adolorida. Hem de protegir la pell amb un teixit prim de cotó. És recomanable aplicar-la amb compressió, és a dir, amb alguna bena elàstica que comprimeixi la bossa de gel. L’aplicació serà entre 10 i 20 minuts.

Botes compressives de crioteràpia

Aquestes botes compressives de crioteràpia ja fa un temps es veuen al camp de l’esport d’alta competició, però cada cop els preus són més competitius i a l’abast de més butxaques, com poden ser les Cryoboots d’Aerify. Aquestes botes aconsegueixen fer circular aigua a temperatures de fins a 2ºC i, a més, tenen una segona cambra d’aire per augmentar la compressió. És un sistema més còmode i net, no suposa un estrès corporal d’immersió dins l’aigua freda i és capaç de mantenir la mateixa temperatura durant tot el tractament. A més, té accessoris per tractar altres zones del cos genolls, colze, espatlla i turmells.

Sense comentaris

Posa un comentari

× Contacta